/ STORA STIPENDIET

Stora Stipendiet

Stora Stipendiet, ekonomisk hjälp till utbildning/förkovran i musik/sångyrke, utdelas av beslutsgruppen när värdig mottagare kan identifieras. Ansökan till Stora Stipendiet sker via hemsidan.

SÖK TILL STORA STIPENDIET

Vill du ta nästa steg i din musikaliska resa och bli belönad för ditt hårda arbete och passion? Då är det dags att ansöka till Stora Stipendiet. Detta är en unik möjlighet att få stöd för att utveckla din talang och drömmar, samtidigt som du blir en del av en gemenskap av likasinnade musiker. Sätt din musikaliska passion i fokus och gör din ansökan idag!

Våra stipendiater

2017

Johanna Moraeus

Johanna visade tidigt intresse för sång och musik. Redan innan hon flyttat till Orsa, vid nio års ålder, hade hon börjat ta fiollektioner i Bergshamra. Johanna blev antagen i vår musikskola där hon deltog i Suzukiundervisning, mellanstadieorkestrar, ungdomsorkester samt Lilla Spelmanslaget. Johanna hade lätt att anpassa sig i alla våra verksamheter. I högstadiet väcktes även hennes intresse för sång, och då i synnerhet körsång. I Orsa Ungdomskör fock hon utveckla sin personlighet och få scenvana genom medverkan i körens shower. Vid den perioden valde Johanna sången som sitt huvudinstrument. Det var till en början hennes inriktning i nästa utbildning vid konservatoriet i Falun. Efter en tid återuppväcktes lusten för fiolspel. Ju längre tiden gick blev hennes val att satsa för fullt på detta instrument. Sedan hon avslutat åren i Falun fortsatte hon ett är på Lilla Akademien som förberedelse inför ansökningsprov till Musikhögskolan i Stockholm, vilket hon lyckades med och är nu antagen där som student. Orsa Musikfond är glada att se hennes intresse för att vidareutbilda sig. Med stolthet delar vi ut vårt stora stipendium på 20 000 kronor och önskar henne lycka till med sina fortsatta musikstudier.

Border-dubbel-svartvit

2015

Kamuela Olayvar

Din musikaliska bana började med en liten fiol som nybörjade hos Margaretha Mattsson. Du fortsatte med fiolen något år på Orsa Musikskola. Men, du ville något annat med din musik. Rockmusiken blev din stora passion och du gick så småningom över till Elbas och Trummor och tog lektioner av Per Flodén och Janne Harg. Intresset växte med åren och du bestämde dig för att gå musikutbildning bl.a. i Leksand på estetiska linjen på gymnasiet, Sjöviks Folkhögskola och nyss har du avslutat studier med hela ditt band ”Mark Zero”, på Högskolan i Borlänge, ”Boomtown Music Education”. Vi önskar dig lycka till med din fortsatta karriär inom musikbranschen, och, att din brinnande låga för musiken aldrig falnar.

Border-dubbel-svartvit
Anna Moraeus

Anna, i Orsa Musikskola började du att spela fiol och piano. Du övergick så småningom till att sjunga och spela piano. Orsa Ungdomskör blev under ett antal år din musikaliska hemvist. I körens dansnummer kunde man även märka di känsla för rytm och attityd, och det var för oss ingen överraskning att du också sökte dig till dansens värld. I M&M:s dansskola i Mora fick du utveckla din talang och fick stora framgångar vid tävlingar i Hiphop och Streedance. Efter ett par års studier i folkhögskolemiljö har du hamnat rätt, i musikalernas värld och studerar idag vid musikallinjen på Balettakademien i Göteborg. Vi önskar dig ett stort lycka till med studierna och i framtiden på musikalscenen ute i vida världen.

Border-dubbel-svartvit

2013

Sara Hedman
Juryns motivering:

Du är en tongivande personlighet, med ett brinnande musikintresse och stor social förmåga. Vi har tagit del av din utstrålning i Orsa Ungdomskör samt i grupper med sång till eget pianoackompangemang. Du är även en populär ledare på sångläger, enligt många deltagande barn. Detta övertygar oss att du valt rätt i att utbilda dig till musiklärare vid Musikhögskolan i Piteå. Vi önskar dig all välgång i dina studier, och att du fortsättningsvis kommer att bidraga till sången och musiken i vår bygd.

Border-dubbel-svartvit
Emelie Thoor

Din sångtalang har blommat ut till fullo sedan du påbörjat din vidareutbildning på Musikhögskolan i Örebro. Du upptäckte som sångare i kören Ymna, att det klassiska sångsättet passar dig. Även folkmusik och jazz finns på repertoaren. Vi är imponerade av din vackra sångröst, som vi hört på inspelningar som kommit oss tillhanda. Det är för oss Orsabor glädjande, att ännu en körmedlem från våra barn- och ungdomskörer för framsteg i högre musikstudier. Orsa Musikfond vill med detta stipendium inspirera dig till att fortsätta utveckla din sång, samt önska dig lycka till i framtida studier.

Border-dubbel-svartvit

2012

Nina Segerstedt

Nina började sin musikaliska bana som instrumentalelev vid Orsa Musikskola. Vid sidan om spelandet väcktes även hennes intresse för sång, och då i synnerhet körsång. I Orsa Ungdomskör har Nina under en lång period, varit en uppskattad medlem. Vid körens sommarkurser har hon deltagit både som elev och senare som ledare och inspiratör. Orsa Musikfond är glada att se Ninas intresse att vidareutbilda sig inom musikområdet. Hennes väg har gått via Sjöviks Folkhögskola och vidare på lärarprogrammet vid Musikhögskolan i Piteå där hon nu studerar för andra året. Det är med stolthet Orsa Musikfond delar ut vårt stora stipendium på 20 000 kronor till Nina och önskar henne lycka till med sina fortsatta studier i musik.

Border-dubbel-svartvit
Hanna Meens-Eriksson

Hanna började sin musikaliska bana som instrumentalelev vid Orsa Musikskola. Vid sidan om spelandet väcktes även hennes intresse för sång, och då i synnerhet körsång. Orsa Ungdomskör har Hanna under en lång period, varit en uppskattad medlem. Vi körens sommarkurser har hon deltagit både som elev och senare som ledare och inspiratör. Orsa Musikfond är glada att se Hannas intresse att vidareutbilda sig inom musikområdet. Hennes väg har gått via Sjöviks Folkhögskola och vidare på lärarprogrammet vid Musikhögskolan i Piteå där hon nu studerar för andra året. Det är med stolthet Orsa Musikfond delar ut vårt stora stipendium på 20 000 kronor till Hanna och önskar henne lycka till med sina fortsatta studier i musik.

Border-dubbel-svartvit
Amanda Jonsson

Efter musikstudier vid Orsa Musikskola, St:Mikaelskolan, Sjöviks Folkhögskola och Boomtown står det helt kalrt att du har en framtid inom musiken. Du har en bredd både som musiker och sångare, varit aktiv i ett flertal körer och vokalensembler. Spelar bas i flera band. Orsa Musikfond hoppas med detta stipendium att du får en bra grund till ditt fortsatta musikutövande och det är med stor glädje vi delar ut detta stipendium på 20 000 kronor, till en mycket aktiv musiker/sångare, som kommer att glädja många, i många är framöver.

Border-dubbel-svartvit

2010

Fredrik Sommar
Juryns motivering:

Din musikaliska bana började i din tidiga barndom i musikskolans suzukigrupp. Ditt goda gehör gjorde det lätt för dig att spela och lära in nya stycken på din fiol. Ditt intresse för instrumentet gav vika för gitarren och i synnerhet elbasen som du trakterar med framgång i olika musikaliska sammanhang. Förutom i gruppen Näver Leif ses du bland annat medverka som ackompanjatör i körsammanhang. Med lust och envishet, vilket är de viktigaste egenskaperna jämte de musikaliska, har du ägnat dig åt att studera bas i Orsa musikskola sedan på Sjöviks folkhögskola och numer på Musikhögskolan i Piteå. Orsa Musikfond lyckönskar och gläds åt dina framsteg som förhoppningsvis leder dig fram till ett yrke inom musiken.

Border-dubbel-svartvit

2009

Olle Hansson

Efter många ors uppehåll återtog du ditt spelande på fiolen. Inspelningar med den legendariska Orsaspelmannen, Gössa Anders, var din främsta inspirationskälla. Angelägen om en stiltrogen tolkning, lärde du in ett antal låtar ur hans genuina repertoar, dels genom självstudier samt samspela med spelmän i hem och på stämmor. Ditt brinnande intresse för fiolmusik ledde dig in på olika utbildningar först på folkhögskola och nu, påbörjade studier i Viola på Musikhögskolan i Örebro. Orsa Musikfond noterar med glädje din iver för musiken från vår bygd och beundrar ditt mod att ge upp din yrkeskarriär för dina musikstudier. Med detta stipendium vill vi ge dig vind i seglen på musikens vågor.

Border-dubbel-svartvit
Adam Jonsson

Med glädje och entusiasm har du setts deltaga i ungdomskören. Sången blev ditt val i din musikaliska utbildning efter gymnasiet. Först på Sjöviks folkhögskola och senaste åren studier på Boomtown i Borlänge. Under dessa år at du utvecklat din kreativa förmåga tillsammans med dina vänner i gruppen Silverpennies som kompositör. Vi är imponerade av din originalitet som låtskrivare samt din artistiska framtoning. Orsa Musikfond vill med detta stipendium uppmuntra dig att fullfölja dina ambitioner på väg mot framträdanden på scen och i media.

Border-dubbel-svartvit

2006

Stefan Larsson
Juryns motivering:

Stefan Larsson, du är en person som villigt ställer upp och deltar i Orsas mångfacetterade musikliv och en musikant som syns och hörs i både mindre och större sammanhang. Vi uppskattar dig för ditt gedigna kunnande och fina spel på dina träblåsinstrument i orkester, kör, storband och i folkmusiken. Vi ser med glädje på att du för närvarande vidareutvecklar dig och dina färdigheter på Stockholms Musikpedagogiska Institut, en utbildning som du snart är klar med och som kommer att resultera i en musiklärarexamen till gagn för bygdens elever. Orsa Musikfond vill med sitt Stora Stipendium på 20.000 kronor bidra till de extra kostnader som utbildningen medför, visa uppskattning för din talang och ambition, samt framför allt önska dig fortsatt framgång inom musiken, och musikläraryrket.

Border-dubbel-svartvit

2005

Åsa Svensson
Juryns motivering:

I många år har du visat ett djupt intresse både i att utöva och skapa musik. Din ambition och lust att utvecklas samt gedigen träning resulterade därför tidigt i ett avancerat fiolspel. Vid de tidiga lektionerna på musikskolan, som bedrevs enligt suzukimetoden, hade du inga problem att tillägna dig även repertoaren i de senare delarna av undervisningsmaterialet med bland annat flera violinkonserter. Efter kommunala musikskolan följde ett antal kvalificerade utbildningar: Västerås musikgymnasium, Kappelsberg och Sjöviks folkhögskolor, fyra år i Jakobstads musikkonservatorium, samt avlagd examen vid Stockholms musikpedagogiska institut SMI. Utöver violinspel har du under studietiden bevisat din kreativa förmåga i att komponera större och mindre verk. Vi vill särskilt uppmärksamma din första symfoni, som framförts i Orsa och Avesta med orternas orkestrar, vilken rönte uppskattning av åhörare och musiker. Sommartid har du sedan 1998 berikat Orsas kulturutbud med en kammarmusiktrio och på senare år även med Blåmyraensemblen som bestått av studiekamrater och ortens unga musiker. Orsa Musikfond vill med sitt Stora Stipendium visa uppskattning för din talang och dina initiativ samt framför allt uppmuntra dig till fortsatta framgångsrika steg inom musiken.

Border-dubbel-svartvit
Karolina Karner
Juryns motivering:

Men vad ska Karolina Karner med ett stipendium till, hon är ju redan en fullfjädrad artist. Kanske något säger. Jo, Karolina Karner är en stor sångartalang. Hon har en bred repertoar och sjunger md känsla och utstrålning allt ifrån visor och ballader till soul och rock. Viljan att prova nya saker och samarbete med musiker både från Orsa och utifrån, har gett många intressanta resultat i ett flertal lyckade konserter, musikalroller och lokala shower. Ambitionen, att hela tiden utveckla sig, har gett framgång. Men Karolina nöjer sig inte med detta. Hon siktar ännu högre. I höst börjar Karolina på den ansedda skolan Los Angeles Music Academy i USA. Med sitt Stora Stipendium vill Orsa Musikfond och Musikskolans vänner visa sin uppskattning för din talang och dina initiativ och din glöd för att nå dina mål. Samt framför allt uppmuntra dig till fortsatt framgång inom musiken, sången och artisteriet.

Border-dubbel-svartvit

2004

Lotta Forsén

Orsa Musikfonds stipendium 2004 tilldelas Lotta Forsén för ambition och lovande spel.

Juryns motivering:

Med musikalitet och känsla deltar du ofta i Orsas mångfacetterade musikliv. Orkestrar och spelmanslag gläds och har nytta av din medverkan. Du tar egna initiativ till spel i mindre grupper med kamrater i hemorten och studieorten Leksand. Tidigare gjorde du många framsteg i musikskolans undervisning inte minst i suzukigrupperna, där du nådde en avancerad nivå med ett antal violinkonserter på repertoaren. I sann orsamusikeranda är du inte främmande för andra genrer som att sjunga popmusik till eget gitarrackompanjemang. Orsa Musikfond vill med detta stipendium uppmuntra dig till musikstudier i Bollnäs folkhögskola kommande läsår.

Border-dubbel-svartvit

2002

Alexandra Särström
Juryns motivering:

Alexandra Särström har en bred musikalisk talang som spänner över flera olika genrer från folkmusik och storbandsmusik till klassiskt. Hennes mångsidighet och bredd visar sig också i förmågan att spela och traktera flera olika instrument. Alexandra är en god representant för Orsa och det är juryns förhoppning att hon med fortsatt ihärdig träning på musikhögskolan i Örebro kan nå en framskjuten position inom sitt område och därmed försvara Orsas färger i musikens värld. Med detta stipendium på 10.000 kronor vill Orsa musikfond och Musikskolans vänner bidra till att täcka de stora kostnader som studier på en musikhögskola medför.

Juryns kommentar:

Utöver vad som sagt i motiveringen om Alexandras talang, kan man säga att hon varit orädd att gå sina egna vägar. Vid unga år blev hon som första tjej medlem i storbandet och var inte främmande för att hänga på sig och spela det absolut största av blåsinstrumenten i bandet, nämligen barytonsaxofonen. Alexandra bjuder gärna på sig själv och ställer upp i kommunens musikliv som tex. Under sommarens Orsayror där man kan se henne med dragspel eller saxofon. Vi i juryn vill önska dig lycka till i framtiden och ser fram emot många arrangemang där vi får möjlighet att se dig framträda.

Border-dubbel-svartvit

1999

Stina Ohlsén
Juryns motivering:

Stina Ohlsén har en musikalisk talang, som inte till oväsentlig del vilar på en i hemmet etablerad orsatradition i fiolspel. Men det är hennes känsliga och ekvilibristiska flöjtspel, vilket redan täcker alla musikens arter, som erövrat juryns hjärta. Ty det är juryns eniga uppfattning, att Stina Ohlsén med fortsatt ihärdig träning och skolning kan nå en framskjuten position inom detta område och därmed försvara Orsas färger i musikens värld. Med detta stipendium (på 10.000 kronor) vill Musikskolans Vänner bidra till att täcka de kostnader som uppfyllandet av ett sådant mål oundgängligen kräver.

Juryns kommentar:

Om detta skogsråliknande, väsen finns mycket att tillägga. Inte bara har du, Stina, med din talang lyckats erövra en av de få platserna vid Musikhögskolan i Piteå för att studera tvärflöjt. Du har också en mindre känd sida i ditt kunniga pianospel och i komposition, något som kommer att vara ett starkt stöd i din fortsatta karriär. Vi i Orsa liksom säkert din mormor Margit och hennes syster Hanser Lina i deras himmel, kommer att följa din utveckling och vi ser fram emot att få njuta av din personlighet även i framtiden.

Border-dubbel-svartvit

1998

Anna-Karin Bengtar-Jansson
Juryns motivering:

Anna-Karin Bengtar-Jansson har trots sin ungdom en röst, som är uttrycksfull och har förmåga att spänna över olika genrer, allt från visor i bästa Orsatradition till glödande gospel och klassisk Vivaldi. Det är juryns bestämda uppfattning, att Anna-Karins röst kan, med ihärdig träning och noggrann skolning, utvecklas till de högsta höjder och vill ned detta stipendium på 10.000 kronor bidra att täcka de resekostnader, som en sådan utveckling oundgängligen medför.

Juryns kommentar:

Juryns ställningstagande har inte varit svårt. Utöver vad som sagts i motiveringen om Anna-Karins talang, har väl ingen i kommunen undgått att lägga märke till hennes villighet att ställa upp i små som stora sammanhäng: för barnen i danslaget, för sörjande i kapellet, för tusentals runt midsommarstången. Anna-Karin, du har med din vackra stämma och varma personlighet glatt många, och det är juryns förhoppning att denna glädje får komma så många fler till åtnjutande i framtiden.